Radostné Vánoce po nebelsku(r) - rady, tipy, prožitky vol.1

21. prosince 2017 v 19:26 | nebel |  napsáno nebel(r)em
Napadlo mě každoroční myšlenky a vize o tom, jak ideálně bych chtěla jednou prožít Vánoce nebo už se mi podařilo (a já nikdy nevypustím tyto milé vzpomínky z hlavy) sepsat do uceleného (snad) seriálu a podělit se s Vámi, jak to vidím a cítím já. Minimalismus a klídek je pro mě o každoročních Vánocích ne tak docela dosažitelným pojmem, ale už se to párkrát téměř vyvedlo... Tak co že činí srdce,duši a v neposlední řadě i všechny smysly nebelovy o svátcích šťastného a veselého? Kromě zážitků a tužeb nechybí ani pár dobře míněných rad, z kterých si i možná někdo něco vezme pro sebe...

Vol. 1 - Jídlo - aneb proč si nevzít na paškál jako první hned nejdůležitější položku Vánoc a to nečekaně - pokrmy ku pojídání i jinému vnitřnímu využití...

Nebelův mlsný jazýček to už má více než dekádu těžké...Může splácat kde co a možná si i krátkodobě pochutnat na hříšných lákadlech každoročních Vánoc - cukroví, krémy, smažené řízky, saláty, griotky, oříšky, zmrzliny, ale...Bohužel, jsou mezi námi i tací, kteří si nemůžou s lehkomyslností hodit do žaludku co se jim zachce a pak spokojeně a trochu náročně odfrkovat s tím, že odpočívají po třech večeřích a že toho smaženého a salátu bylo letos trochu moc, ale to se vsákne..Nebo vypaří? A já už více jak dekádu patřím mezi ně. Tak si to trochu ulehčeme...

a) rok co rok vypouštím "normálně dostupná" jídla a nápoje, které do mě široký rodinný kruh permanentně během těch 2-3 dnů lije a kydá horem dolem:D Víno už je tabu cca 2 roky a to ne úplně proto, že by mi škodilo, což škodí. Jednoduše proto, že hodit do sebe Štědrovečerní jídlo/oběd a pak to zaplácnout cukrovím se ještě dá vydýchat (no i když letos...), ale kopnout do sebe ještě jednu dvě sklenky vína je skutečný hřích, jež můj žaludek nejen že po zásluze brzy trestá a společně s bolestí hlavy tvoří účinné kombo, ale hlavně to kazí totálně chuť z oněch jídel. Z pravidla a) tedy plyne, že se postupně snažím eliminovat cokoliv, co by mi narušovalo chutě nebo mi splývalo jako celek bez libých kontrastů chutí. Kyselé víno zabíjí cukroví úplně, sladké ťuká do jater a zvyšuje promile v krvi rychleji.

b) potravinové alergie jako zabiják svátečních chvil

Letos se k tomu vesele přidala i netušená alergie na mouku a ořešenstvo či něco v tom blasfemickém duchu a tak tentokrát přibylo k alkoholu, mastnému jídlu, nestravitelnému salátu, cukru a kouzelné laktóze netěšení se na tácy s cukrovím a misky s pistáciemi a kešu. Ještě pořád jsou tu ale olivy a sem tam se pečou i listové sýrové tyčinky což je takové menší zlo v rámci té mouky. Navíc v nich není cukr, takže kromě hesla "netřepat a nemíchat" se budu držet slaného. Alespoň to bude motivace k udržení váhy.

Kdybych se měla striktně držet anti-alergických doporučení a diet, tak bych měla na Vánoce nejspíš vařenou krůtu s bramborama. Ale klídek, krůta je každoročně na Hodový oběd, je pečená a není problém k ní mít kaši (laktózo, stůj!) nebo prostě ty brambory. Z alkoholu maximálně kvalitní (a hlavně osvědčený) desetiletý arménský koňak nebo nepřílíš pro trávicí trakt šetrný ochucený cider typu frisco, který jde ale pořád docela přežít, narozdíl od vína, cinzana a šampusu. A samozřejmě nebude chybět zelený čaj, tuna zeleného čaje na udržení žaludku v nekritickém chodu. Taky doporučuju touareg, dělá dobře na žaludek po ránu, když jste večer předtím snědli trochu víc salátu a o řízek navíc.

Co ale na Vánocích navzdory všem pitomým alergiím zbožňuju, jsou karamelové krémy a pistácie. Hřích bude jistě spáchán alespoň v tomto ohledu:D

c) tradice versus originalita, stravitelnost versus chutnost a experimentování vizí příštích let

Už tak 5 let přemýšlím nad tím, jak ozvláštnit Štědrovečerní tabuli. Jelikož stále jezdím vánočně povečeřet k rodičům, těžko může člověk přijít s tím, že se letos bude místo řízku a smažených ryb nebo klobás a salátu podávat něco jiného. Navíc vaří oni a člověk se bez práce nají, takže trocha shovívavosti v tomto ohledu a blaho žaludku stranou je zde na místě. Ale kdyby bylo po mém a já uměla a mohla vařit z vlastních surovin nebo měla možnost někomu říct, aby to připravil a snědl společně, pak bych nastolila Nový věk "Štědrovečeřní".

Moje tradice by navázala na jídla vegetariánsky, bezlepkově a nezvykle orientovaná. Tím netvrdím, že by jednotlivá jídla neobsahovala vůbec maso, mouku a nebyla teplá. Jenom by to prostě nebyl řízek a salát. Minimálně by ten salát nebyl z brambor, majonézy, mrkve (a dosaďte si libovolně sami, co tam všechno dáváte). Ony takové speciální biošpagety s nějakým masem a bylinkami, klidně i nějakou omáčkou, řízlou laktózou nebo rýži s kuřecím na "nějaký" způsob, vánoční kukuřičné lasagne, zapečené brambory a dobrá polévka, nechybějící nepečený dezert s ovocem a čerstvá zelenina zakomponovaná s kusem sýra, olivami, atd. by to hodily úplně jinam a člověk by klidně mohl být ještě po té večeři akční nejen na gauči u dárků, ale třeba ještě i venku a minimálně by nešel spát s bolavým břichem a hlavou, potravinovou kocovinou a pokud by nezlokl lahev vína tak ani tou klasickou. I to cukroví bych (pravděpodobně nepečené) jednou chtěla slavnostně z vlastní inciativy a pro vlastní nebolestivé pojídání představit blízkému okruhu přátel.

Co ne(má) chybět na mém vánočním jídelním stole

Na štědrovečerní tabuli mě nikdy (a Vám by taky neměl) nechybí zelený čaj, letos si ho připravím pořádně trpký možná i bez cukru a hlavně sypaný a silný, abych eliminovala tu mastnotu co do sebe dostanu tučnou večeří a obědem. A v žádném případě netvrdím, že dvě nejlepší kuchařky v naší rodině (sem tam i čtyři) neumí dobře a chutně uvařit. Ani omylem! Jen bohužel moje trávicí soustava nebyla jaksi naprogramovaná na českou tučnou kuchyni a rychlý sled chodů a potom ty bolestivé dojezdy trvají mnohdy tři dny i celý týden. Depresivní záležitost. Ráda bych někdy vyzkoušela čočkového a jáhlového kubu, ale bohužel, luštěniny a houby se mnou (až na výjimečně konzumované polévky) taky už nekamarádí. A tak prastarou tradici Vánoc z našich luhů a hájů musím také bohužel nechat netknutou.

Jak už jsem nakousla, pitný štědrovečerní režim se pokusím dodržet kromě vody bohatý na zelený čaj (můj resureksátor a lék na všechno), pokud mi nabídne Till ze svého baru tak si s chutí dám panáka či dva arménského koňaku (ale ne na lačno), zobnu něco slaného a velmi málo cukroví a nepřidám si řízek a už vůbec k němu nebudu přikusovat chleba. Jestli dostanu k odpolednímu čaji u paní H. vánočku, tak tou nepohrdnu, protože ona jí dělá tvarohovou s mandlemi a těch tam není moc, navíc není suchá a je moc lahodná. Avšak rohlíček letos nedám do pusy a budu to brát jako striktní zásadu stejně, jako žádné víno ani becher a podobně. Tedy jen koňak, čaj, vodu a maximálně nějaký ten ciderrr.

Zlaté prasátko vídám jedině v televizi.

Chápu, že legendu o zlaté svini vymysleli za dávných a dávných dob, kdy se měli lidi pravděpodobně postít proto, aby jednak vzdali hold bohu a prokázali svojí vůli, jednak aby jim zbylo dost místa na večerní hodování a mohli si ho dovolit i finančně. Jenže v dnešní době, pokud nejste třeba bezdomovec nebo v úplné finanční krizi, že není na jídlo na následující dva dny (tak to byste asi ani Vánoce neslavili a vůbec nic z toho neřešili, možná viděli to prase třikrát týdně z hladu, což je pak skutečně smutné) je podle mě blbost se postít - pokud si úmyslně nechcete zadělat na žaludeční potíže ještě před štědrou večeří... Prokazatelně dokládám a tentokráte nezačnu z vlastní zkušenosti, že kdo v okolí držel bobříka zlatého prasete, ten dostal křeče do žaludku a bylo mu fakt blbě, takže předržel hlad a ani si kapra/řizekk neužil. Já to zkoušela zamlada max. tak dvakrát, nikdy úspěšně a ne úplně. V dnešních dnech to udělat, tak mi tak klesne tlak a cukr (o škrundání a bolestech nemluvě), že si další hodiny neškrtnu a večeře by se změnila v noční můru toaletní. Lidi, normálně se najezte a doporučuju snídani klasickou, oběd lehký a pokud možno třeba jen polívku a něco malého bez masa. Když jsem byla malá, máma dělala většinou vařené brambory s něčím, třeba jen máslem a jednou i strouhaným uzeným sýrem. Zní to bizarně, ale na ty Vánoce si díky tomu pamatuju a ta chuť byla vyloženě zvláštní, sváteční:D

Před úplným závěrem si neodpustím libovou zkušenost s Amundsenem, jež se naplnila po okraj ještě tehdejšího Silvestra a byla túze brutální. Shrnu to do jednoduchého doporučení a tím je, nepít jahodový Amundsen á 2-4 panáky před vánoční večeří. Sice je to švanda, ale jen tak hodinu, protože pak usnete a probudíte se až s posledním usmaženým řízkem, načež u večerní tabule působíte jako po těžké nemovici. Ale fuj! Sofistikovanost je na ty Vánoce zapotřebí a nějaká ta hygiena stravování, včetně nezaplácnutí se kravinama před jídlem, by měla platit. Jelikož je nebel již stár a snad i rozumen, tak ví, že tohle prasení se už nikdy nebude opakovat. A jestli už si chcete před jídlem dopřát alkohol, tak pokud to nemůže být nějaký ten dražší koňak, volte aspoň ne uplně nejlevnější pití typu aperitiv. ;)

Ještě se u jídla vyvarovat shonu a touze sníst toho co nejvíc co se nabízí dřív než:
a) budete muset jít, protože spěcháte jinam
b) ty olivy vypadají tak dobře a už jich tam moc není, což se nedá říct o počtu vašich spolusedících
c) dostanete další chod a vystydl by vám
d) do vás začne zase někdo hučet a vy si to chcete vychutnat v klidu, tak to do sebe paradoxně naházíte a jen polknete:D
e) se vymění osazenstvo u vašeho stolu "na střídačku", protože se pojídá "na etapy" a vy už chcete vypadnout se svojí jídelní skvadrou ke stromku nebo na pokec

O stresujících faktorech tipu rodinní příslušníci, kteří chtějí mít všechno perfektní a nedají s tím pokoj ani v rámci štědré večeře, která se podle nich v nějakém bodu nevyvedla, prarodiče, kteří zrovna ve chvíli, kdy se ládujete tím nejlepším, co napekli(uvařili, nalili) mají nevhodné a záludné otázky ohledně vašeho soukromého života, nad kterými je zapotřebí hodně přemýšlet, v místnosti se vzhledem k počtu lidí moc křičí, je přetopeno a do toho zrovna jíte a pijete ve svém obvyklém tempu (anebo máte zlozvyk, že ve společnosti, kde se hodně povídá hodně rychle pijete, hlavně teplý čaj) ani nemluvě, tyto se však velice špatně eliminují a tak bude nejlepší se je pokusit úplně ignorovat.

Přeju Vám všem na Vánoce VESELÉ TRÁVENÍ a žádné toaletní trápení :)) Především myslím a soucítím s těmi, kteří mají nějaké trávicí omezení, alergie nebo prostě problémy s druhem a množstvím potravin. Na závěr doporučím hodně ALOE EMULZE a OSTROPESTŘEC nebo jiné kapky, po kterých to snad letos všichni mnohem lépe zvládneme ;) ŽRÁDLU ZDAR!


by nebel(r) the consumer
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama